RECICLAREA SACOSELOR / FOLIILOR

RECICLAREA SACOSELOR / FOLIILOR

Sunt atât de dăunătoare pentru mediu, că nu e de mirare că plătim o taxă de fiecare dată când cumpărăm una – așa numita eco-taxă de 20 de bani la fiecare pungă. Avantajele lor – sunt ușoare, ieftine și rezistente – le-au transformat într-o amenințare reală pentru mediu. Se degradează extrem de greu, pe durata a sute de ani, și sunt utilizate pe scară largă, cu milioanele. Majoritatea sfârșesc în gropile municipale de gunoi, unde vor rămâne timp de generații, dar în România multe ajung să urâțească străzi, parcuri, locuri de campare, chiar și rute montane.

Cum se reciclează?
În marea lor majoritate, sacoșele și foliile de plastic sunt fabricate din polietilenă. Procesul de reciclare este asemănător cu cel al PET-urilor. De fapt, aproape toate tipurile de plastic se reciclează, în principiu, aproximativ la fel: sortare pe culori, măcinare, spălare, topire şi transformarea materiei rezultate în granule de polietilenă, din care se fac alte pungi și saci menajeri de gunoi. Din păcate, plasticul nu poate fi reciclat, în general, decât o singură dată, după care este transformat în alte tipuri de produse, de exemplu lemn plastifiat – un amestec de fibră lemnoasă și plastic folosit în general la construcția de terase.

Ce avantaje are reciclarea?
Există numeroase proiecte de eliminare a sacoșelor de plastic pentru cumpărături; taxele introduse acoperă o parte din costurile pentru gestionarea acestei probleme, dar realitatea este că nu avem nevoie de o mai bună administrare a gropilor de gunoi, ci de o soluție practică și cu efecte benefice pentru mediu.
Unii dintre dumneavoastră știu că există și sacoșe biodegradabile, fabricate din așa-numitele „bioplastice”, materiale obținute din uleiuri vegetale, amidon din porumb sau alte surse naturale. Chiar dacă pare șocant, aproape sigur ați înghițit, măcar o dată în viață, un astfel de plastic! Nu, nu e vorba de margarină, acesta este un mit – ci de unele medicamente care se iau cu apă și au forma unui tubuleț, cu un praf înăuntru. Tubul respectiv este un plastic biodegradabil.
Sacoșele biodegradabile nu se descompun însă decât la contactul cu aerul – or, în majoritatea cazurilor, ele ajung într-o groapă de gunoi, îndesate sub un morman de alte deșeuri aruncate deasupra. Rezultatul este că poluează și mai rău.
Ca și celelalte materiale din plastic, sacoșele sunt produse din hidrocarburi, în principal din petrol și gaz natural.
Prin urmare, soluția este fie să folosim sacoșe reutilizabile, sacrificând o parte din confortul personal, fie să reciclăm.

Ce pot să predau pentru reciclare?
Orice fel de sacoșă sau folie de plastic, inclusiv folii cu bule de aer, curate, fără pete de ulei sau alte materiale contaminante.

< Înapoi