RECICLAREA POLISTIRENULUI

RECICLAREA POLISTIRENULUI

Cel mai adesea, ați întâlnit polistirenul sub forma sa expandată – de fapt o spumă solidificată obținută din polistiren lichid – dar și în diverse obiecte precum tacâmurile de unică folosință sau carcasele de CD-uri. Varianta expandată este în mod obișnuit folosită la producerea paharelor de cafea sau a unor vase de unică folosință pentru supe.

Cum se reciclează?
În principiu, reciclarea polistirenului este similară cu a celorlalte tipuri de plastic. Deoarece polistirenul expandat este de fapt o spumă de mică densitate, de obicei este în prealabil presat, pentru a fi compactat. Apoi ciclul este similar ca și la alte plastice – sortare, spălare, măcinare, topire, apoi transformarea în granule. Polistirenul poate fi și ars, rezultatul fiind doar vapori de apă și dioxid de carbon, ceea ce face din el o excelentă soluție pentru generarea energiei din deșeuri.

Ce avantaje are reciclarea?
Atunci când este aruncat în natură, polistirenul expandat amenință în special păsările și fauna acvatică, deoarece are o densitate foarte scăzută, ceea ce îl face să plutească sau să poată fi purtat de vânt. Fragmentele de polistiren sunt letale pentru peștii și păsările care ajung să le consume. Ca și celelalte tipuri de plastic, este produs din resurse naturale (în special rezistă foarte mult timp și, în consecință, este o importantă sursă de poluare.

Ce pot să predau pentru reciclare?
E puțin probabil că veți avea ce să dați la colectare; polistirenul are în special utilizări industriale, mai ales în construcții, fiind folosit la izolarea termică a pereților. Din cauza faptului că este ușor și voluminos, colectarea polistirenului nu este eficientă decât atunci când se preiau cantități foarte mari. Dar dacă aveți o mică firmă și nu știți cum să scăpați de paharele de polistiren într-un mod ecologic pentru mediu, sistemul SIGUREC este întotdeauna aproape!

< Înapoi