RECICLAREA PET - URILOR

RECICLAREA PET - URILOR

Sticlele de băuturi fabricate din PET sunt omniprezente. În lume, în fiecare zi, sunt produse (și ulterior aruncate) circa 100 de milioane de astfel de sticle. Majoritatea ajung fie în gropile de gunoi, fie în ape curgătoare, de unde sunt purtate în apele oceanelor. Programul de Mediu al Națiunilor Unite estimează că, în medie, în fiecare km pătrat al tuturor oceanelor lumii plutesc aproape 18.000 de asemenea bucăți de plastic – majoritatea fabricate din PET. Pentru că acest material este obținut din procesarea țițeiului, el consumă o resursă prețioasă. În fiecare an, numai industria ambalajelor din PET consumă peste 150 de miliarde de litri de țiței, suficient cât să asigure benzina pentru o jumătate de milion de mașini, timp de un an întreg!

Problema cu ambalajele din PET este că ele ajung unde nu trebuie: de regulă, direct la ghenă, de unde sunt transportate la o groapă de gunoi. PET (tereftalatul de polietilenă) este un material extrem de rezistent; în natură, durează cam 700-800 de ani până începe să se descompună și se dezintegrează complet abia după circa 1.000 de ani. Puteți fi siguri că sticla pe care tocmai ați aruncat-o la coș va supraviețui intactă mai mult timp decât a trecut de la întemeierea Moldovei și a Țării Românești!

Cum se reciclează?

Deși este atât de rezistent la degradare, PET este 100% reciclabil! Ce se face din ambalajele reciclate? Ei bine, dacă aveți prin casă o jachetă de fleece (un „polar”, cum i se mai spune), este perfect posibil ca aceasta să fie produsă din… sticle de PET reciclate! Nu e chiar atât de rău pe cât sună; în primul rând, PET și poliesterul textil sunt de fapt același material, doar că altfel prelucrat. Cam 60% din producția mondială de PET/poliester din surse naturale este utilizată la fibrele textile, deci, cel mai probabil, rochia dumneavoastră este din poliester „extravirgin”, ca să spunem așa. Însă există mari producători de îmbrăcăminte care folosesc exclusiv fibre obținute din PET/poliester reciclat. Nu e cazul să vă gândiți că veți purta un deșeu cu nasturi; procesul de reciclare implică spălarea, eliminarea impurităților (precum hârtia etichetelor și capacele) și a contaminanților, măcinarea, tocarea, spălarea (din nou), uscarea și prelucrarea materialului în fulgi – materia primă pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET.

Ce avantaje are reciclarea?

Cu ajutorul sistemului de reciclare SIGUREC, veți salva mediul de la o sursă de poluare, economisind resurse naturale prețioase. Și, dacă vi se pare că doar câteva sticle predate la aparatele SIGUREC nu înseamnă mare lucru, gândiți-vă cât de urât ar arăta pe marginea drumului sau într-un lac. Vrem cu toții o țară mai frumoasă.

Ce pot să predau pentru reciclare?

Orice fel de ambalaj din PET – sticle, în special, cu capac sau fără, preferabil spălate cu apă și uscate. Nu este nevoie să îndepărtați etichetele.

Voi primi o bonificație?

Da, aparatele SIGUREC oferă un bonus valoric de 5 bani pentru fiecare PET predat, bonus cu care puteți face cumpărături în magazinele partenere!
 

< Înapoi