RECICLAREA ALUMINIULUI

RECICLAREA ALUMINIULUI

Aluminiul este un material cu multe utilizări: este ușor, durabil, versatil și, mai ales, este foarte ușor de reciclat. De fapt, are atât de multe avantaje, încât câțiva mari producători de computere personale au decis să folosească doar aluminiu la fabricarea calculatoarelor. Credeați că designul spectaculos e doar o mișcare inteligentă de marketing?

Da, dar nici pe departe nu este motivul principal; în realitate, obiectivul major al acestor companii este să folosească un material care să fie reciclat ușor și eficient, pentru a deveni companii „verzi”.

Cum se reciclează?

Cutiile de băuturi din aluminiu sunt, ca și PET-urile, omniprezente, însă asemănările se opresc aici. Spre deosebire de masele plastice, aluminiul poate fi reciclat la infinit, fără să se degradeze deloc. Procesul e simplu: cutiile sunt sortate, apoi spălate pentru a se elimina substanțele contaminante, apoi sunt topite, obținându-se niște lingouri. Acestea sunt mult mai mari decât cele din aur; într-un lingou de aluminiu intră cam 1,6 milioane de doze de băuturi! Ulterior, din lingouri se obțin foi de tablă de aluminiu, care sunt din nou prelucrate pentru a lua forma cutiilor de băuturi. În ansamblu, procesul este foarte rapid; o cutie de bere depusă la un colector de deșeuri este reciclată și ajunge din nou pe rafturile magazinelor în doar două luni!

Ce avantaje are reciclarea?

Reciclarea aluminiului consumă doar 5%-8% din energia necesară extragerii sale din minereu – un proces complicat, relativ costisitor și care consumă cantități enorme de energie electrică. Ca să vă faceți o idee, marii producători de aluminiu își amplasează uzinele în țări unde energia electrică este în cea mai mare parte produsă în hidrocentrale, precum Brazilia, altfel costurile de producție ar fi prea mari.
Aluminiul este, de asemenea, unul dintre puținele materiale pentru care costurile de reciclare sunt depășite de prețul de vânzare al produsului reciclat – la fel ca și oțelul și cuprul.

Cu alte cuvinte, merită să îl reciclezi din toate punctele de vedere – este ușor de transportat, prietenos cu mediul dacă e reciclat, infinit reutilizabil și arată senzațional când „îmbracă” un laptop ori un telefon.

Ce pot să predau pentru reciclare?

Orice cutii (doze) de aluminiu; nu este necesar să fie spălate în prealabil. De asemenea, nu contează dacă sunt turtite, perforate etc.

Voi primi o bonificație?

Da! La fiecare doză colectată, aparatele SIGUREC vă vor oferi un bonus de 3 bani pentru cumpărături!

< Înapoi