RECICLAREA BECURILOR SI NEOANELOR

RECICLAREA BECURILOR SI NEOANELOR

Becurile convenționale cu filament nu sunt reciclabile. În schimb cele mai noi, așa-numitele becuri „ecologice”, sunt și trebuie reciclate, deoarece conțin vapori de mercur, un material prețios și extrem de toxic, atât pentru mediu, cât și pentru oameni. În niciun caz nu ar trebui ca aceste becuri să ajungă la groapa de gunoi! Același lucru este valabil și pentru neoanele de culoare roșie, care conțin de asemenea vapori de mercur; neoanele convenționale albe conțin dioxid de carbon, un gaz care există în mod natural în atmosferă.

Cum se reciclează?
Deoarece mercurul din aceste becuri este sub formă de vapori, procesul este unul controlat. În mod normal, cămașa de sticlă este spartă în vid, iar vaporii de mercuri sunt absorbiți într-un recipient răcit, pentru a se condensa în formă lichidă; este un proces similar distilării țuicii de casă, numai că în locul unui cazan se folosește o pompă de vid.

Ce avantaje are reciclarea?
Mercurul din becurile ecologice reprezintă un real pericol pentru natură și oameni dacă acestea sunt aruncate. Atenție! În cazul în care spargeți accidental un asemenea bec/neon, cel mai bine este să aerisiți camera timp de 5-10 minute, pentru a elibera vaporii toxici de mercur. Cel mai bine, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru mediu, este să aveți grijă ca becurile să nu se spargă și, atunci când se uzează, să le predați la un automat SIGUREC.

Ce pot să predau pentru reciclare?
Becuri ecologice drepte, compacte (cele „îndoite” sau spiralate). Administrațiile locale și companiile pot preda și lămpi cu descărcare în gaze de înaltă intensitate, precum lămpi cu vapori de sodiu la înaltă presiune și lămpi cu halogen metalice; toate acestea se folosesc pentru iluminatul spațiilor mari, precum străzile, spațiile comerciale și industriale ori arenele sportive.

< Înapoi