Din punctul de vedere al cantității, bateriile uzate aruncate nu reprezintă o problemă, însă compensează prin periculozitate. Multe baterii conțin metale grele precum mercur, nichel, cadmiu și plumb, dar și acizi; toate acestea pot afecta grav solul și pânza de apă din subsol, mercurul fiind considerat atât de toxic încât utilizarea sa în baterii a fost interzisă aproape în toată lumea. (Singura excepție sunt bateriile pentru ceasurile de mână, pentru care cantitatea de mercur permisă este de maximum 2% din greutatea întregii baterii.)
Cum se reciclează?
Depinde de tipul bateriei. Cele de mașini și motociclete, care sunt construite din electrozi de plumb scufundați într-o baie de acid, sunt reciclate prin neutralizarea acidului cu sodă caustică, proces din care rezultă apă; bateria este apoi spartă, iar învelișul de plastic este separat de plumb, care este curățat și topit.
Bateriile alcaline (cele obișnuite, de unică folosință, pentru telecomenzi, aparate foto, lanterne etc.) sunt 100% reciclabile, printr-un proces de separare mecanică a componentelor.
Bateriile litiu-ion sunt reîncărcabile, 100% reciclabile, și se găsesc în calculatoare, aparate foto profesionale etc. Sunt reciclate prin separarea mecanică a plasticului de părțile metalice.
Bateriile nichel-cadmiu (NiCd) și nichel metal hidrid (NiMH). Sunt tot baterii obișnuite pentru aparate electronice mici ca telecomenzile. Primele sunt de unică folosință și au fost în mare măsură înlocuite de cele alcaline, în timp ce bateriile NiMH sunt reîncărcabile. Sunt 100% reciclabile, prin separarea plasticului de componentele metalice. Acestea din urmă (nichel, fier, mangan și crom) sunt la rândul lor topite; separarea lor se realizează grație faptului că toate aceste metale au puncte de topire diferite.
Bateriile cu litiu sunt reciclate prin spargere și scufundare într-o soluție chimică, pentru neutralizarea acidului din interior, apoi metalele sunt recuperate. Soluția care rămâne este filtrată pentru a se recupera litiul, care este apoi folosit la producerea altor baterii.
Ce avantaje are reciclarea?
Aproape toate tipurile de baterii pot fi integral reciclate, scopul principal fiind evitarea poluării și recuperarea materialelor folosite. Printr-o directivă din 2006, statele Uniunii Europene au convenit să recicleze cel puțin 45% din totalul bateriilor vândute până în 2016.
Ce pot să predau pentru reciclare?
Orice fel de baterie obișnuită, de tip AA, AAA (cele subțiri) etc., indiferent de ce tip este.